Zapraszamy do zwiedzenia wyjątkowego rejonu Grójecko – Wareckiego, największego obszaru sadowniczego w Europie. Stąd pochodzi 35% krajowej produkcji jabłek, które należą do najzdrowszych i najsmaczniejszych na świecie. Tradycje sadownicze sięgają tu XVI wieku, a zapoczątkowane zostały przez królową Bonę. Obecnie wszystko jest tu podporządkowane produkcji owoców, stąd w czasie podróży, przez dziesiątki kilometrów, ulegać będziemy urokowi monumentalnych i różnobarwnych sadów.

Na Jabłkowym Szlaku zwiedzimy:
• Gospodarstwo Sadownicze w Starej Warce – spacer po sadzie, pogadanka, stare i nowe sprzęty do produkcji i zbioru jabłek, smakowanie owoców i świeżych soków, jabłkobranie – owoce zabieramy ze sobą.
• Twój Owoc w Wichradzu – spacer po sadzie, zwiedzanie nowoczesnej sortowni i pakowarni owoców.
• Warka – Muzeum im. Kazimierza Puławskiego, zabytkowy park, rynek, BroWarka – z degustacją. Warka położona jest w najważniejszym regionie uprawy
i przetwórstwa jabłek w Polsce. To miasto Kazimierza Puławskiego, bohatera walk o wolność narodu polskiego i amerykańskiego. Była niegdyś rozległa i zamożna. Rozwijała się głównie jako ośrodek produkcji piwa, które cenione było w całej Europie. Browar funkcjonuje do dnia dzisiejszego i należy do największych w Polsce.

Na trasie dojazdowej i powrotnej odwiedzimy:
• Łowicz – Muzeum, Bazylika katedralna (mauzoleum 12 prymasów Polski). Symbolem miasta są pasiaste stroje oraz najpiękniejsze w kraju wycinanki,
ale także najciekawsze w Polsce freski barokowe i słynne na cały świat procesje Bożego Ciała.
• Muzeum w Nieborowie i Arkadii. W jego skład wchodzą: Pałac Radziwiłłów wraz z ogrodem i Ogród Romantyczny Heleny Radziwiłłówny (budowle i rzeźby inspirowane antykiem). Obiekty znajdują się na liście Pomników Historii.
• Płock – katedra (od wewnątrz), Zamek Książąt Mazowieckich, Dom Broniewskiego, Stary Rynek, Szkoła Małachowianka (najstarsza szkoła średnia
w Polsce), punkty widokowe, nabrzeże. Miasto ulokowane jest na wysokim wzniesieniu położonym bezpośrednio nad Wisłą. W latach 1079-1138 było stolicą Polski. Znajduje się tu największa w kraju nekropolia Piastów (16 pochówków, m.in. Władysław Herman, Bolesław Krzywousty, Konrad Mazowiecki), a także najbogatszy krajowy zakład – PKN Orlen. Otoczeni średniowiecznymi zabytkami podziwiać będziemy szeroko rozlaną Wisłę, która znika w oddali dążąc do Bałtyku.

• 27 - 29 września 2019

• dojazd autokarem