CZECHY
Zbiórka w godzinach porannych. Wyjazd w stronę Czeskiej Republiki. Przejazd na nocleg i obiadokolację w okolice Mikulova.

AUSTRIA
Wyjazd w stronę Austrii. Zwiedzanie Pałacu Schönbrunn, dawnej letniej rezydencji cesarzowej Sisi. To jeden z najpiękniejszych barokowych budynków w Europie. Zachwyca czarującym krajobrazem parkowym, Palmiarnią, Gloriettą i ogrodem zoologicznym.

CHORWACJA: PLITVICKIE JEZIORA
Przejazd do Plitvickich Jezior, które urzekają niezwykłą scenerią 16 tarasowo ułożonych jezior połączonych ze sobą 92 wodospadami. Miejsce pełne niezliczonych strumyków i strumieni, potoków, rzeczek oraz stawów i dzikich rozlewisk. Urody temu miejscu dodają 2 największe jeziora - Kozjak i Prosczansko, które zajmują prawie dwie trzecie wodnego obszaru parku. Cud natury wpisany na Listę Dziedzictwa UNESCO.

SPLIT
SPLIT – największe miasta Dalmacji. Zwiedzanie jednej z najwspanialszych, zachowanych do dziś, budowli z czasów imperium rzymskiego – pałacu Dioklecjana wpisanego na listę UNESCO, spacer po Rivie. Przejazd na nocleg i obiadokolację w Neum.

MEDJUGORJE, MOSTAR
Przejazd do Medjugorje. Jest to miejsce kultu Matki Bożej Królowej Pokoju. Objawienia miały miejsce w 1981 r. we wsi Bjakovici w parafii Medjugorje. Zwiedzimy Sanktuarium i odbędziemy spacer do Góry Objawień. Następnie przejedziemy do Mostaru - zwiedzimy zabytkowe centrum miasta: Kamienny Stary Most - wpisany na listę UNESCO, meczet. Zwiedzimy również Starą Carsiję - jest to starówka na prawym brzegu Neretwy, mury miejskie z XVI w.

DUBROVNIK
DUBROVNIK – Perła Adriatyku! W programie spacer po pięknej kamiennej starówce wpisanej na listę UNESCO, otoczonej najdłuższym systemem fortyfikacyjnym w Europie. Następnie spacer po Placa, tętniącej życiem arterii starego miasta, od Wielkiej Fontanny Onufrego do Placu Luža z reprezentacyjnymi budowlami: wieżą zegarową, pięknym pałacem Sponza i kościołem św. Błażeja, patrona miasta. Zwiedzanie katedry Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. Czas wolny na podziwianie uroków Dubrovnika, które zapierają dech w piersiach. Przejazd na nocleg i obiadokolację. Po drodze zakupy lokalnych win i smakołyków.

SZYBENIK / WIZYTA W WINNICY, TROGIR
Wyjazd do SZYBENIKA, malowniczo położonego u ujścia rzeki Krka do Adriatyku. Spacer ulicami starego miasta. Zwiedzanie najpiękniejszej budowli sakralnej Dalmacji, Katedry Św. Jakuba, znajdującej się na liście światowego dziedzictwa UNESCO. Budowało kilku architektów w XV i XVI w. Łączy ona elementy stylów gotyckiego i renesansowego, w całości jest zbudowana z kamienia. Zadziwiają bardzo realistyczne płaskorzeźby wykonane przez pierwszego architekta katedry Jurija Dalmatyńca. Przejazd do chorwackiej winnicy na degustację wina.
TROGIR – położone wśród roślinności śródziemnomorskiej piękne, średniowieczne miasto otoczonego morzem. Spacer wąskimi uliczkami starego miasta wpisanego na listę UNESCO: rynek, ratusz, kościół św. Jana Chrzciciela, zwiedzanie budowanej przez cztery wieki katedry św. Wawrzyńca.

ZAGRZEB
Wyjazd na zwiedzanie stolicy Chorwacji - Zagrzebia. Zwiedzimy: historyczne centrum miasta ze średniowieczną zabudową; wokół placu św. Marka na starym mieście znajdują się budynki rządowe i jest to polityczne centrum miasta oraz kraju. Kościół św. Marka – główny kościół starego miasta (z XIV w.), dominujący w zabudowie i punkt orientacyjny miasta. Kamenita vrata – kamienna brama – jedna z bram (wschodnia) wiodąca do miasta; jedna z niewielu pozostałości po okalających miasto murach obronnych. Wieża Lotrščak – obecnie punkt widokowy na Dolne Miasto. Przejazd w stronę Austrii.

23.04 - 01.05.2019

• dojazd autokarem