Lwów. Zwiedzanie Lwowa. Objazdowa wycieczka po mieście: panorama miasta z Góry Zamkowej, kopca Unii Lubelskiej, Cerkiew św. Mikołaja, Klasztor św. Onufrego, Cerkiew św. Paraskiewy Piatnicy, Kościół Maryi Śnieżnej, dworzec Kolei Wiedeńskiej, Klasztor Benedyktynek, Uniwersytety „Politechnika” i I. Franki (Jana Kazimierza) – najstarsze uczelnie miasta, Ossolineum, Katedra św. Jura (Jerzego), Cerkiew św. Olgi-Elżbiety. Mury, fortyfikacje, Arsenał Królewski, Arsenał Miejski, Baszta Prochowa, Rynek – serce miasta: Ratusz, zabytkowe kamienice, empirowe fontanny, Włoskie podwórko. Spacer po prospekcie Swobody od pomnika Mickiewicza i fontanny św. Maryi Panny do Wałów Hetmańskich i Teatru Opery i Baletu im. S.Kruszelnickiej.

Zamek „Złotej podkowy”: Olesko: zamek-forteca (XIII-XVIII w.) – miejsce narodzin Jana III Sobieskiego. Bogata ekspozycja obrazów, rzeźby, przedmiotów sztuki użytkowej ówczesnych czasów. Klasztor Kapucynów. Podhorce: zamkowy kompleks z obronnymi budowlami XVII-XVIII w. – rezydencja rodów Koniecpolskich, Rzewuskich, Sanguszków. Barokowy kościół XVIII w. Złoczów: zamkowy kompleks XVII-XVIII w. Jana III Sobieskiego: pałace - Wielki i Chiński. Kościół XVIII w. Cerkiew Zmartwychwstania.

Żółkiew: dawna rezydencja Żołkiewskich i Sobieskich. Zamek, fara – renesansowe nagrobki Żołkiewskich, krypta hetmańska, grób królewiczów Jakuba i Konstantego Sobieskich, cerkiew OO Bazylianów, kościół OO Dominikanów, renesansowa synagoga, Rynek, bramy i mury obronne miasta. Ciąg dalszy zwiedzania Lwowa. Cmentarze Łyczakowski i Orląt – panteony wybitnych osobistości rożnych czasów i narodowości, m.in. Polaków. Piesze zwiedzanie centralnej części miasta: Pokoje Królewskie, muzeum Apteka, “Arsenał”, Katedra Wniebowzięcia NMP i renesansowa kaplica Boimów, Kościół Dominikanów, Klasztor Bernardynów, Katedra Ormiańska, Preobrażeńska i Uspeńska cerkiew, Kościół Jezuitów i in.

Drochobycz, Trusakwoec, Sambora i Rudek: Drohobycz: miasto Jurija Drohobycza-Kotermaka i Bruno Szulca. Gotycki kościół, katedra greckokatolicka Św. Trójcy, Rynek, synagogi Choralna i Postępowa, cerkiew Sw. Jura – arcydzieło drewnianej architektury bojkowskiej z malowidłami ściennymi z XVII w. Dom rodzinny Bruno Szulca. Truskawiec: słynne uzdrowisko podkarpackie. Spacer po mieście, degustacja wód mineralnych ze źródeł Naftusia, Maria, Zofia. Sambor: zwiedzanie starówki - Kościół Farny, rynek i ratusz. Rudki: kościół parafialny z XVII-XVIII w. z cudownym obrazem MB Rudeckiej oraz kaplica grobowa Fredrów. Przejazd przez Wielki Lubicz: odrestaurowany pałac i pozostałości fortyfikacji zamku z XV-XVII w. i Obroszyno: pałac biskupów lwowskich z XVIII w.

Zwiedzanie Poczajowa, Krzemieńca: Poczajów: prawosławne centrum kultu maryjnego – Ławra Poczajowska. Krzemieniec: zwiedzanie muzeum Słowackiego, góra Bony.

22.09-28.09.2019

• przelot samolotem / przejazdy autokarem

2.600 ZŁ