Wycieczka samolotowa

Stolica Jordanii – Amman, który wymieniany był już w Starym Testamencie pod na-zwą Rabbat Ammon (Rabba). Zobaczymy m.in.: teatr rzymski oraz cytadelę, pałac Umajjadów (VII-VIII w.), unikalna świątynia Herkulesa oraz wieża Abbasydów. Okolice Ammanu - zamki z czasów Umajjadów. Zwiedzanie Kasr Al-Charana, najlepiej zacho-wanego zamku w Jordanii. Następnie wizyta w Kusajir Amra. Największą atrakcją zamku są doskonale zachowane kolorowe freski pochodzące jeszcze z czasów bizan-tyjskich. Ostatnim pustynnym zamkiem na trasie zwiedzania jest Kasr Al-Azrak. Je-rash – zwane Pompejami Wschodu - Cardo (główna ulicy z czasów rzymskich), Łuk Triumfalny Hadriana, hipodrom, świątynia Zeusa, dwa rzymskie teatry oraz forum, Nimfeum, Łaźnie Zachodnie i okazała Brama Północna. Przejazd Królewską Drogą, która służy wędrowcom już ponad 3 tys. lat. do Madaby – jeden z głównych ośrod-ków mozaikarstwa. Góra Nebo, która jest domniemanym miejscem śmierci Mojżesza. Kerak z ruinami kościoła krzyżowców i zamek Kerak, który wznosi się majestatycznie na wzgórzu, strzegąc wybrzeża Morza Martwego i doliny Al-Karak. Rezerwat Dana - pełne zróżnicowanych krajobrazów – podziwiać w nim można nie tylko górskie pej-zaże, ale także pustynne piaski. Petra – zwiedzanie miasta Nabatejczyków wykutego w skale ponad 2 tys. lat temu – najsłynniejszego zabytku Jordanii, które wpisany jest na listę UNESCO: skarbiec, katakumby królewskie, teatr rzymski, Bramę Themenos, skały Dżinów, pomnik Niszy, ulica Fasad, grobowce, Wielką Świątynię i Miejsce Ofiar-ne. Wąwóz Siq. Na jego ścianach można podziwiać liczne płaskorzeźby, kapliczki oraz pozostałości po systemach doprowadzających wodę do Petry. Mała Petra - pełnej bezcennych zabytków. Zwiedzanie Wadi Rum, unikatowego w skali światowej wąwo-zu. Safari jeepami, wśród jednego z najpiękniejszych krajobrazów pustynnych świata.

UWAGA! Termin wyjazdu/powrotu może ulec zmianie. Program jest ramowy (orientacyjny), kolejność realizacji poszczególnych punktów programu może ulec zmianie lub przestawieniu.

Informacja dla uczestników:

Mogą być przydatne przejściówki do gniazdek jak w Anglii.

16 – 23.03.2020

• przelot samolotem